Kelonggaran Kepada Penjawat Awam Apabila Ada Anak Istimewa Yang Ramai Orang Tak Tahu

Posted by

Kelonggaran Kepada Penjawat Awam Apabila Ada Anak Istimewa Yang Ramai Orang Tak Tahu | Mempunyai anak istimewa memerlukan lebih banyak perkiraan domestik dan logistik buat ibu bapanya. Bagipenjawat awam yang memiliki anak kurang upaya atau OKU, ini adalah kelonggaran yang anda perolehi.

Perkara ini dikongsikan oleh Puan Noriza Hashim ibu kepada anak istimewa Muhammad Aqmar Bin Muhammad Amin, 11 tahun yang mengalami Down Syndrome. Berikut ialah perkongsiannya.

Post tersebut adalah berdasarkan pengalaman, pembacaan, kajian dan pandangan beliau dan rakan-rakan berkaitan hak sebagai penjawat awam selaku ibu bapa kepada anak OKU. Post tersebut ditulis sebagai kesedaran kepada penjawat awam lain dan cara mendapatkan maklumat dan pandangan tentang permasalahan penjawat awam membesarkan anak istimewa.

PENJAWAT AWAM DAN ANAK OKU

Sudah lama saya nak menulis tentang ni. Asyik tertangguh sebab saya nak mencari sumber yg benar. Sebagai penjawat awam kita tak diterangkan apakah kelonggaran/ keistimewaan/kelebihan (tak le lebih sangat pun) kalau ada anak istimewa. Kadang2 kita salah ambil tindakan sebab kita tak tau peruntukan yg digariskan dan malang pula pihak atasan kita pun tak dapat terangkan maklumat setepatnya. Jadi saya cuba godek2, dan berdasarkan pengalaman sendiri, ini maklumat yg dpt saya share. Kalau kawan2 ada maklumat lain, silakan. Kita tahu sama2.

*Jadi jangan lupa, update dulu status anak: OKU dalam hrmis Dan e-sis. Walaupun dalam e-sis hanya ada satu kategori iaitu CACAT ANGGOTA.

1. PENEMPATAN BERDEKATAN KEMUDAHAN OKU

*Ibu bapa anak OKU boleh dipertimbangkan utk tidak ditempatkan di kawasan pendalaman yg kurang kemudahan utk anak istimewa seperti hospital, pusat Pemulihan, pendidikan khas. Jadi penempatan di kawasan bandar yg kemudahan yg lebih baik adalah penting utk perkembangan dan kesihatan anak. Macam mana anak2 nak dapatkan terapi aquatic dan terapi berkuda misalnya jika tempat tersebut pun takde kolam renang dan pusat ekuastrian. Belum lg nak pergi sekolah, pusat intervensi, hospital tapi mengambil masa lebih sejam. Alasan ini perlu diberi perhatian membabitkan penempatan dan perpindahan penjawat ke sesuatu lokasi. (Bukan hak mutlak tapi boleh Cuba).

2. PEMILIHAN WAKTU BEKERJA

Bagi semua anggota perkhidmatan awam yang mempunyai anakanak kurang upaya, kerajaan akan membenarkan mereka bekerja mengikut ‘flexi-hours’ supaya dapat memudahkan urusan kebajikan anak mereka.

*Penting untuk pilih nak masuk kerja pukul 7.30a.m, 8.00a.m@8.30a.m terutama bila anak OKU susah tidur malam, lewat bangun pagi dan nak hantar sekolah mengambil masa.

3. MENGURUS ANAK PADA WAKTU KERJA

Kebenaran kepada pegawai awam yang mempunyai anak kurang upaya menggunakan waktu bekerja untuk menguruskan anak-anak mereka?

Boleh dengan menggunakan masa-masa tertentu yang diperlukan dalam Waktu Bekerja biasa mengikut kesesuaian masing-masing seperti surat JPA(S) 1619 Klt. 11(29) bertarikh 30 Ogos 2004.

*Isi borang meninggalkan pejabat.

4. POTONGAN CUKAI BULAN (PCB) DIKURANGKAN

Tiap2 bulan mesti dipotong PCB. Jadi isi borang berapa bilangan anak OKU dan normal (minta pada admin masing2) jadi bilangan PCB memang kurang. Anak OKU dikira 1anak OKU= 3 anak normal. Tiba2 anak saya 4 orang dah jadi 6 tanggungan.

5. PENCEN TERBITAN

Kerajaan melalui JPA menyediakan pencen terbitan kepada anak OKU penjawat awam yang telah meninggal dunia. Pencen ini diberikan sepanjang hayat kanak-kanak berkenaan

Kelonggaran Kepada Penjawat Awam Apabila Ada Anak Istimewa Yang Ramai Orang Tak Tahu

6. CUTI SEPARUH GAJI MENJAGA ANAK

*Jika rakan2 ada kesulitan menjaga anak OKU yg sakit boleh guna Cuti separuh gaji maksimum 180 Hari. Perlu ada kad OKU, pengesahan doktor@ surat sokongan lain. Dalam borang cuti tersebut ada ruangan yg perlu ditick OKU. Jadi sebelum cuti tanpa gaji, gunakan kemudahan ini dulu.

7. BERSARA PILIHAN

Jika tak ada jalan keluar tentang penjagaan anak OKU ini adalah langkah terakhir. Tp apa guna persatuan kebajikan tempat kerja masing2 kalau tak ambil kira kebajikan staf sampai perlu berhenti kerja. So sad.

Jadi kalau ditakdirkan perlu berhenti kerja awal pastikan anda layak mendapat pencen. Bersara pilihan layak dapat pencen jika:

1. Berkhidmat 10 tahun (tolak cuti tanpa gaji)

2. Berusia 40 tahun

* Jadi saya sendiri ada 2 tahun nak capai umur 40 tahun dan berkhidmat lebih 14 tahun. Kalau jadi apa2 sebelum tempoh 40 tahun, perlu guna kemudahan cuti separuh gaji dan cuti tanpa gaji. Kalau meninggal sebelum 40 tahun.. anak OKU akan dapat pencen terbitan.

*Perlu diingat wang ganjaran boleh dapat pada tarikh bersara pilihan, tapi wang bulanan pencen hanya dapat bila umur 55 tahun ( tertakluk kepada tahun mula berkhidmat berdasarkan pekeliling masing2).

8. TASKA OKU/PDK DI TEMPAT KERJA

Ini masih menjadi impian saya dan rakan2 sekerja yang mempunyai anak OKU Di POLISAS. Tapi saya ucapkan tahniah kepada KEM2 TENTERA yang telah mewujudkan PDK Di kem masing2 seperti PDK TUDM Kuantan, TLDM Lumut dan lain2. Kemudahan yang disediakan pun memuaskan.

*Dalam usaha kerajaan baru nak mewajibkan semua jabatan kerajaan mempunyai taska sendiri, saya harap taska OKU di organisation kerajaan patut diberi perhatian. Jika mengharapkan taska OKU dibawah NGO beroperasi sekurang-kurangnya 3 tahun baru mendapat geran daripada JKM.. mungkin saya hanya boleh bermimpi saja. Kasihan kami ibu bapa anak2 istimewa ini terutama apabila tamat waktu sekolah, sekolah bercuti dan PDK ditutup setiap hari jumaat.

Saya berharap ada PET/KJ/Pengarah dan pihak atasan yg mahir memberi nasihat dan solusi berkesan apabila kami OKU parents berdepan dgn masalah mengendali anak OKU.

Sumber: Puan Noriza Hashim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *