3 Negara Terkecil Yang Pastinya Anda Tidak Pernah Tahu Kewujudannya

Posted by

3 Negara Terkecil Yang Pastinya Anda Tidak Pernah Tahu Kewujudannya | Dengan lebih daripada 194 negara di dunia, mudah untuk kita fikir bahawa apabila disebut “negara” kita akan terbayangkan satu tanah besar dengan sejumlah orang yang ramai.

Namun, sesetengah negara sangat kecil sehingga bandar-bandar di negara lain adalah lebih besar berbanding dengan negara mereka. Kebanyakannya terdapat di Eropah, Karibia, dan Pasifik, terdapat banyak negara di dunia dengan keluasan kurang dari 400 kilometer persegi.

Dengan berkerajaan sendiri dan budaya mereka sendiri, sesetengah negara-negara kecil ini adalah terkaya dan paling menarik di dunia. Mari lihat 5 negara terkecil di dunia hari ini seperti dipetik dari worldatlas.com:

1. Bandar Vatican – 0.44 km²

Negara terkecil di dunia adalah Vatican, yang juga dikenali sebagai Holy See.

Dengan hanya keluasan 0.44 kilometer persegi, Vatican City adalah negara terkecil di dunia. Negara ini muat sepenuhnya di dalam ibu kota Itali di Rom, dan merupakan pusat Gereja Katolik. Ia juga rumah kepada gereja terbesar di dunia – Basilika St. Peter.

Sumber pendapatannya adalah daripada sumbangan sukarela lebih daripada 1 bilion anggota Gereja Roman Katolik di seluruh dunia. Baki pendapatannya adalah dari penjualan setem pos, pelancongan, dan yuran masuk muzium.

 3 Negara Terkecil Yang Pastinya Anda Tidak Pernah Tahu Kewujudannya

2. Monaco – 2 km²

Terletak di Riviera Perancis, Monaco adalah negara kepada jutawan dan jutawan terbesar di dunia per kapita. Ia juga merupakan negara terkecil kedua di dunia, dengan hanya 2 kilometer persegi jumlah keluasan tanah.

Terkenal sebagai industri perjudian dan barang mewah dan perkhidmatan, Monaco adalah tempat kegemaran orang kaya dan terkenal. Terletak bersebelahan dengan Perancis, penduduk Monaco kebanyakannya berbahasa Perancis.

Dengan penduduk lebih daripada 36,000, Monaco adalah negara yang paling padat penduduk di dunia. Acara tahunan yang paling popular adalah perlumbaan Formula 1, dengan trek yang melalui jalan-jalan bandar.

3. Nauru – 21 km ²

Negara pulau yang terletak di timur Australia, Nauru adalah negara pulau terkecil di dunia.

Ia dikenali pada 1980-an kerana perlombongan fosfat yang berkembang pesat tetapi kini merupakan pulau yang tenang di luar radar pelancong. Dahulu dikenali sebagai Pleasant Island, sumber fosfatnya kini telah habis, yang membawa kepada kadar pengangguran sebanyak 90%, dengan baki 10% bekerja dengan kerajaan.

Nauru juga dikenali sebagai negara yang mempunyai populasi penduduk paling gemuk di dunia, dengan 97% lelaki dan 93% wanita yang gemuk atau berat badan berlebihan. Oleh kerana itu, Nauru juga merupakan tempat bagi pesakit 2 jenis diabetes tertinggi di dunia, dengan 40% penduduknya menderita penyakit.

Nauru mempunyai luas 21 kilometer persegi, menjadikannya negara terkecil ketiga dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *